Kultúrális,tabuk nélkül,ezoteria,jelentések rovatban megjelent cikkeim a DebMédia oldalain

Horváth Tünde

DebMedia - A sok rétű C vitamin

Egészség / A sok rétű vitaminjaink egyike a C-vitamin

A C-vitamin kémiai vegyületi nevén az aszkorbinsav L-enantiomere.

 

A C-vitamin felfedezője: Szent-Györgyi Albert, aki 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet ezt követően sikeresen a paprikából is kivont.

A szervezetünk képtelen a C-vitamint (az aszkorbinsavat előállítani), így azt táplálékkal kell, hogy bevigyük a szervezetünkbe, illetve étrend kiegészítők formájában, amelyek C-vitamint tartalmaznak, illetve csak önmagában a C-vitamint tartalmazzák.

Természetes módon megtalálható pl a citrusfélék gyümölcseiben, ilyen a citrom, a narancs, grapefruit stb.., de bogyós növényekben is, zöldségekben is, ilyen a paradicsom, paprika, burgonya stb.. Rendkívül magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó, nagyon hasznos, ha reggelente egy csésze csipkebogyó teát elfogyasztunk.

Mennyi C- vitamint is fogyasszunk?

Ez egy örök kérdés, és a mai napig megoszlanak az orvosok véleményei is róla. Egészséges állapotban a napi 200 mg C-vitamint ajánlják az orvosok többsége, de van olyan orvos is, aki azt vallja, hogy elég a napi 60 mg. Viszont egy tény, hogy egyre több orvos javasolja a minél magasabb C-vitamin bevitelét! Napi szinten, pedig azért kell pótolnunk a szervezetünk számára a C- vitamint, mert mint már említettem a szervezet nem képes előállítani és ráadásul vízben oldódó vitaminunk és kiürül a vizelettel a szervezetünkből. Betegség esetében az 1000mg – tól akár a 3000 mg ig (a daganatos betegeknek ajánlott a legmagasabb dózis, vagyis a 3000 mg, az 1000 mg a gyengébb lefolyású betegségeknél pl. meghűléseknél, de a vírus fertőzéseknél is nyugodtan átléphetjük a napi 1000 mg-ot)

A C- vitamin jótékony hatásai:

- fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését,

- antioxidáns hatása által védi a szervezetet a rákkeltő anyagok káros hatásától,

- növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó    kórokozókkal,

- csökkenti a vér koleszterin szintjét, ezáltal a szívinfarktus kockázatát, a szívkoszorúerek betegségének kockázatát,

- a bőr kollagénének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz,

- az öregedési folyamatokat lassítja, pl az agyban stb..mely által a memóriánk jobb lesz, idősebb korunkban is

- segít megküzdeni a stresszel, mivel fokozza az adrenalin működését, ami támogatja a szervezetet a stressz állapotok kezelésében

- a vérrögök gyakoriságát csökkentő hatása van, ezáltal csökken a szívroham és az embólia kialakulása

Természetesen rengeteg további jótékony hatását lehetne még sorolni e vitaminnak, ezért is mondhatjuk bátran, hogy a C- vitamin egy univerzális vitamin.

 

A C- vitamint nyugodtan fogyaszthatjuk napi szinten, az egészségünk védelme érdekében, mert nem lehet túladagolni,de viszont figyeljünk arra, hogy egyre több kutatás támassza alá, hogy jobb, ha a C-vitamint nem vesszük be más gyógyszerrel együtt, ha nem kb. 30 perc elteltével csak, mert előfordulhat, hogy váltózik hatására a másik gyógyszer hatása – általában gyengül,valamint nem ajánlatos, hogy túl lépjük a napi 4000 mg C-vitamin fogyasztást, még daganatos betegségekben sem, mert az vesekövet okozhat.( viszont, ha szükséges,akkor nyugodtan lépjük túl, mert inkább a vesekő, mint a daganatos betegségek következménye)

 

A sok rétű vitaminjaink egyike a  C-vitamin

 

Horváth Tünde író - szerző
Szerzői és minden jog fenntartva
Megosztható változtatás
nélkül, mindennemű egyéb
felhasználása engedélyköteles